Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Obecne W Rybach

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Obecne W Rybach

28 kwietnia, 2020 0 przez Mikołaj Online

Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Te W Rybach Świeże ryby – często te ciężkie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale również hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy także nowe składniki odżywcze. Które spośród nich konsumować i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, dostarczając do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Te W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze popularniejszej otwartości na nowe smaki, a jeszcze będącej świadomości zdrowego odżywiania – jest wciąż małe. Statystyczny Polak kosztuje ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, by jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze względu na ich wartość zdrową i prozdrowotną. Jakie elementy można wykryć w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich obecne są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Życie tych cechów na układ ludzki stanowi nie do przecenienia: rozpocząwszy od pozytywnego pomysłu na wspomaganie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natur. Coraz częściej styka się kwasy omega-3 z działaniem antydepresyjnym, i nawet z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze udział w tokach regeneracyjnych),
selen (ma robienie antyoksydacyjne i zapobiega komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga prawidłowe działanie tarczycy),
fluor (myśli o stan kośćca i wzmacnia zęby).
I w mięsie ryb obecne są witaminy: A, E i C. Obejmuje ono też bogate źródło witaminy D, jaka jest wyjątkowo obowiązująca w utrzymaniu homeostazy organizmu, dba o jego solidność również jest związek z dobrą pracą układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb odznacza się wysoką ilością białka i lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i przez niego niewytwarzanych. Cechują się wysoką strawnością dodatkowo są przyswajane w prawie 90%. Bierze wtedy korzystny wpływ na międzynarodowy stan odżywienia organizmu – i przy tym określa budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

0 0 votes
Daj ocenę